Detik-detik Kasih Kita...

Selasa, 26 April 2011

follow memollow??

salam...................

slmt tghari (^_^)

ari ni nk cite ape ek?? aaaaa........... ntah! aku pun xtau tp ikut pd title psl "follow memollow"

ape tu???? aku pun xtau.... tp sjak aku start main blog ni... aku rajin benar follow blog org.. tp org xde pun follow blog aku.... tacing ni~ (T_T) *poyo lebih*

hahahhahahhahahhahah!! ape bnda FOLLOW tu ek?? ape fungsi??? aku bukn phm pun............... tp xpe arr aku suke follow blog org owww... hobi~ wink3 (-_^)

sekian... terima kasih~



Choww!!

Isnin, 25 April 2011

5 KESILAPAN Bercinta

1. Bercinta kerana HARTA
= Tidak ada gunanya hidup dilimpahi harta, tetapi tanpa cinta. Harta datang dan pergi setiap saat. Cinta yang sesat dapat diperoleh setiap, tapi cinta yang sejati tidak dapat dibeli dengan harta.

2. Bercinta kerana PERASAAN ASMARA
= Rasa tertarik dan simpati, yang merupakan asmara yang sering disalahertikan sebagai cinta. Asmara itu bukan cinta. Asmara cepat berubah oleh rupa, harta, tempat dan keadaan. Asmara itu buta, tidak tahan lama dan tidak tahan ujian. Cinta perlu diuji dalam suka dan duka dengan mata terbuka.

3. Bercinta kerana RUPA
= Kecantikan luaran memang indah, tapi boleh luntur termakan usia. Oleh itu apa yang lebih penting adalah kecantikan dalaman seseorang kerana ianya tidak akan luntur selagi nyawa dikandung badan...

4. Bercinta kerana RASA KASIHAN
= Rasa kasihan memang baik dan harus ada dalam hidup kita, tapi tidak boleh menjadi sebagai dasar dalam percintaan. Kasihan boleh hilang serta merta, tetapi kasih tidak berkesudahan. Percintaan adalah kasih, bukan kasihan...

5. Bercinta kerana NAFSU
= Memang seks itu suci dan penting dalam hubungan suami isteri, namun tidak boleh menjadi tujuan utama mencari pasangan. Seks hanyalah salah satu bahagian daripada perkahwinan. Orang yang hanya mengejar kenikmatan seks akan kecewa dan terjerat oleh kesusahan sendiri yang diciptakannya sendiri.


Choww!!

Selasa, 19 April 2011

Its my name...............!!


Salam................

Ahakkzzzz!! nape aku post video cite "Darah Satria" ni ekk?? sbb.... aku suke tengok cite ni tanpa jemu~ best2!!

TAPI.... paling bestnye cite klasik ni pasal ade name aku wei!! hahahahha!! (^_^) *perasan*

Ala......... aku yg kawen dgn Lt. M Ariff tu... wakakakakka!! xsangka name aku sungguh brtuah... tp xbrtuah pun sbb en. askar aku bukn la officer mcm Lt. M Ariff... but i dun care!!! ape ade pd pangkat... huhuhuh :P

Klau dia xleh jd officer... biar aku jek yg brsusah payah jd officer~ insya-Allah... amin~ 

Xdpt kawen bwh pedang... kitorang kawen bwh payung.. lg bguz! xkene panazzz... gagagag :P

Aku akn buktikan!!!  Haiyakkkk!!

Choww!!

Isnin, 18 April 2011

AKu KonFiUS (#_#)

hmmm.... aku konfius! aku konfius!

mane satu aku nk ikut......................................!!!

aku dh plan dgn en. askar aku nk keluar dating dgn dia sabtu ni 23hb...
baek punye plan kot.... nk lepak same2... lepak kt sg. besi.. aku nk bwk bekal utk dia.. aku nk msk special kt dia..... nk bg pinjam laptop aku untuk dia wat assgnent dia... 
lgpun mggu ni aku xjmpe dia... rindu lorr~

TETIBE....

pukul 12.15 td..........
sepupu aku kol.. dia kate nk blik jb so dia ajak aku blik skali...
sbb aku dh lame xjmpe dia.. almaklum la dia keje kt perlis.. klau jmpe pun 2 3 tahun skali... tu pun klau dia ade cuti.. klau raye pun lum tentu jmpe....
lg 1 halnye mak menakan aku dgn pakcik aku nk mai jb.. depa tu dr penang... jauh lorr~
depa suma nk mai jb pasai adik sepupu aku nk konvo.. dia blaja kt pasir gudang.. kt mane ntah.. aku pun xingat...
tp yg briya2 suh aku balik ni sepupu aku... dia nk sgt jmpe aku... diorg kate nnti nk jln2 kt jb so aku leh tlg bwk... hailaaaaaa~ aku jgk jd mangsa...
lgpun kt umah aku xde sape kcuali mak dgn abah aku + anak sedara aku... so mcm kosong jek umah... boring la kot... tu yg suh aku blik tu...


SO.............. aku konfius!!
en. askar aku or sedara yg mai dr penang tu............
TOLONG!!!

Choww!!

Ahad, 17 April 2011

Kembang Perawan



Ketika surya menampakkan cahayanya

Ku gapai hari terangku
Menanti sebuah cerita
Yang pasti akan terjadi di diriku



Kini ku mulai mengerti artinya cinta
Walau senda tawa
Namun hatiku mulai merasa
Bila dekat lelaki aku pun malu…

Akulah kembang perawan
ingin mulai merasa
Perasaan yang pasti
milik semua insan

Aku mulai jatuh cinta
Papa biarlah aku
menikmati semua anugerah
di hidupku...

p/s: mase kite bdk2 nk naik skola menengah mesti kite ade rase nk brcintan cintun kn... huhuhuh (^_^) sbb mase kite ibarat "Kembang Perawan" ingin mencintai seseorang........ :P tp malu~

Choww!!

Sabtu, 16 April 2011

8 Sebab Si Hensem Masih SINGLE



Tidak semua jejaka tampan yang kacak sudah berpunya.
Sebaliknya  masih ramai yang 'single'.
Kamu tentu tertanya-tanya mengapa sehingga kini masih sendiri, sedangkan ramai peminat perempuan yang ingin mendekatinya.
Rupa ada, kerjaya tetap yang baik dan segala-galanya.
Namun mungkin ada sebab-sebabnya, kenapa??
Semak 8 sebab dibawah!

1. TERLALU JUAL MAHAL
> Kebiasaannya orang yang kacak ini agak jual mahal walaupun ada kalanya dalam hati suka. Keegoannya agak tinggi. Mungkin si tampan merasakan dirinya digilai ramai. Petik sahaja jari 10 yang datang, Kononnya mahu pilih yang terbaik tetapi akhirnya yang dikejar tidak dapat, yang dikendong berciciran.

2. GOSIP TERLALU BANYAK
> Orang yang tampan selalu menjadi buah mulut pemerhati walaupun si tampan keluar hanyalah dengan kawan perempuan, pastinya gosip akan cepat tersebar dan seterusnya menjatuhkan saham lelaki tampan. Pelbagai gosip dan persepsi pandangan pemerhati yang tidak benar, seperti si tampan sudah berpunya, mempunyai ramai perempuan, ini akan menyebabkan saham si tampan jatuh dan si tampan hidup keseorangan.

3. 'MAINTENANCE' TINGGI
> Kebiasaan lelaki kacak ini dikatakan mempunyai 'maintenance' yang agak tinggi. Pakaian, minyak wangi, jam tangan, semuanya mahu berjenama dan ada kalanya mencecah ratusan ringgit, takutlah perempuan yang dekati. Bimbang kopak duit nak beli hadiah hari lahir.

4. MENCARI PASANGAN IDEAL
> Pipit sama pipit, enggang sama enggang. Masakan boleh terbang sama. Begitulah kata pepatah, orang tampan pastinya mencari orang yang cantik juga. Namun, harus diingat bukan semua orang bertuah boleh hidup bersama dengan insan yang diimpikan, akurlah pada jodoh yang datang.


5. PERSEPSI SUKAR DIDEKATI
> Perempuan biasanya menganggap si jejaka tampan agak sukar unuk didekati, apatah lagi untuk menjadikannya sebagai pasangan. Kononnya, banyak cabaran yang perlu dihadapi termasuklah berhadapan dengan saingan-saingan yang merebut cintanya. Apabila semua sudah beranggapan demikian, ini bermakna sampai ke tua lah si tampan membujang.

6. TERLALU BANYAK PILIHAN
> Aduh...! Pening kepala nak memilih yang mana satu sesuai dijadikan teman hidup. Orang tampanlah dikatakan sering dikerumuni dengan macam-macam jenis perempuan. Kalau pilih yang sana, di sini akan kecewa. Akhirnya, dua-dua di tolak jadilah 'single' sehingga ke hari ini.

7. PERNAH DIKECEWAKAN
> Oleh sebab sudah serik bercinta si jejaka tampan lebih bahagia bersendirian. Biarpun terlalu banyak yang datang menagih cinta. Namun masih belum dapat mengubati lukanya. Baginya, dia tidak perlu sia-siakan hidupnya dengan perempuan yang tidak pandai menghargainya. Lebih baik sendiri daripada menderita kerana cinta.

8. TERLALU KOMITED DENGAN KERJAYA
> Sibuk dengan kerjaya sehingga terlupa dengan cinta. Orang tampan biasanya berfikir yang mereka mudah untuk mendapatkan cinta. Oleh sebab itulah cinta sentiasa menjadi no. 2 dan kerja menjadi no. 1. Namun mereka lupa usia tidak menunggu kita. Sebab itulah, ekoran terlalu komited dan lali dengan kerja sehingga ke hari ini masih lagi sendiri.


credit: DARA, Mei 09

Choww!!

8 Langkah Menzahirkan CINTA~

1. Panggilan
- Gunakan panggilan yang baik. Gunakan perkataan seperti abang, sayang dan sebagainya. Nabi s.a.w memanggil Aisyah dengan panggilan 'Humairaa' yang bermaksud 'si merah jambu'.

2. Saling berkomunikasi dan berhubung
- Komunikasi amat penting. Berbual dan bertanya khabar adalah satu bentuk komunikasi. Penggunaan SMS dan sebagainya amat baik. Hantarlah mesej tertentu seperti jenaka, teka-teki dan sebagainya. Hubungan tanpa komunikasi adalah hubungan yang hambar. Lebih banyak kita berkomunikasi lebih banyak kita memahami. Tetapi waspada, jangan terlebih komunikasi hingga bertukar menjadi benci.

3. Hadiah
- Hadiahkanlah sesuatu kepada pasangan kamu sempena hari keramaian seperti hari lahir, hari raya, hari pekerja atau hari minggu. Hadiah akan mewujudkan kasih sayang. Berilah hadiah nescaya kamu pasti akan kasih-mengasihi. Hadiah  tidak semestinya mahal. Yang penting keikhlasan dan perhargaan. Membeli bunga yang berharga RM3 pun sudah memadai.

4. Membuat kejutan
- Mengajak teman istimewa makan di tempat tertentu atau sebaliknya pada waktu yang sesuai seperti hari minggu.



5. Ucapan tanda penghargaan
- Jangan lupa mengucapkan terima kasih, ucapan tahniah, ucapan takziah dan sebagainya.

6. Memberi galakan terhadap minat pasangan atau hobinya.
- Salah satu kaedah  memberi galakan ialah menyediakan ruang untuk pasangan melakukan aktivitinya, membeli barang kegemarannya atau melibatkan diri dengan hobi tersebut. Aisyah, isteri Nabi Muhammad s.a.w ingin melihat orang Habsyah bermain. Nabi s.a.w bersama Aisyah menemaninya hingga Aisyah berasa jemu. Aisyah berkata dengan maksud: "Aku melihat Nabi s.a.w melindungi aku dengan kain selendangnya, sedangkan aku ketika itu sedang melihat orang Habsyah bermain  di masjid hinggalah aku berasa jemu..." (Riwayat Bukhari). Jangan larang pasangan kamu melakukan aktiviti kesukaannya. Ada kemungkinan pasangan kamu akan menghabiskan masa yang terlalu lama hingga mengabaikan tanggungjawab atau menghabiskan wang banyak dengan aktivitinya. Kamu boleh berbincang dengan baik bagi mengatasi tabiat buruk itu.

7. Menjaga lidah agar tidak bercakap perkara yang tidak sesuai
- Mulut murai, mulut 'laser' dan mulut celupar adalah perkara yang mesti dielakkan. Ada kemungkinan kata-kata akan menikam pasangan kamu dan menyedihkannya. Disebut dalam hadis bahawa Nabi Muhammad s.a.w tidak pernah bercakap perkara keji.

8. Menghargai pemberian pasangan
- Jangan dilihat pada kualiti atau harga pemberian itu, tetapi pandanglah pada hati yang ikhlas yang menghadiahkan benda tersebut. Yang penting adalah yang tersirat, bukan yang tersurat. Jaga pemberian tersebut dengan baik. Jika tiada hadiah bentuk material, ucapan sudah memadai.

credit: DARA, Mei 09

Choww!!

Jangan Ucapkan!!


Bercinta memang seronok. 
Tapi awas!
Sekiranya kita tersilap kata, buruk padahnya.
Dalam menjalinkan hubungan cinta kamu mesti tahu tentang 10 PERKARA yang tidak sepatutnya diucapkan kepada si dia.
Apa dia?? Jom semak fakta di bawah!


1. "Awek saya dulu tak pernah buat macam tu"
* Si dia pasti akan berasa kecewa kerana perempuan tidak suka dibandingkan dengan kekasih kamu dulu dan sebaiknya kamu belajar terima dirinya itu seadanya.

2. "Eh, tak ketat ke baju awak tu? Nampak macam dah gemuk"
* Percayalah perempuan benci dikatakan gemuk! Kamu memang sengaja mencari nahas.

3. "Alamak, abang lupalah hari ni hari jadi sayang"
* Hari penting, kena ingat! Ini akan memberikan kesan dalam perhubungan kamu.

4. "Hai, janganlah asyik marah-marah"
* Jangan tambahkan lagi kemarahannya, kemungkinan si dia ada masalah, jadi bersedialah untuk membantu.

5. "Saya memang pernah keluar dengan dia tapi masa tu saya tengah bengang dengan awak"
* Kamu memang mengecewakan..................

6. "Awak pergilah 'shopping' sendiri atau dengan kawan, saya malaslah nak ikut"
* Kamu mengecilkan hatinya kerana pada masa inilah dia ingin meluangkan masa bersama kamu.

7. Berdebat pertahankan pendapat
* Janganlah sampai bersungguh-sungguh kerana kemenangan kamu hanya akan mengundang masam di mukanya.

8. "Ingat nak ajak awak keluar semalam tapi awak ni 'boring' la"
* Percayalah hubungan kamu boleh putus dengan ayat ini.

9. "Eh, kawan baik awak tu boleh tahan jugak ye?"
* Ini boleh menyebabkan si dia tersinggung dan kamu mengundang malapetaka dalam perhubungan kamu berdua.

10. "Awak ni kuat membebellah, tu belum kawin lagi"
* Jangan salahkannya sahaja, tapi fikirlah kenapa?

credit: DARA, Ogos 09

Choww!!!

Jumaat, 15 April 2011

Kami Xjmpe Lorong Hj Taib

Salam.............................

heeee..... ni kesah mlm smlm~

Housemate2 aku ajak pegi mrayau.......................... plannye nk pegi Uptown kt Sek24 tp smpai2 dh tutup arr plak......... adeh!!! ckup kuciwa kami sume........ pastu ade plak polis wat roadblock! kene tahan la jap... naseb xde ape lps tengok sume muka cun2.. hahahah! xde arr... sbb keta member aku tu pelik skit... tinted bagai tu yg kene tahan jap tp naseb baek lps sbb ade lesen la drivernye... huhuhuhuh :P

dsbbkn sume mls nk blik umah lg so kitorang wat plan mrayau ke KL... time tu jam dh pukul 3.30 pg lorr~ hahahhahahah! sume excited sbb marayau mlm2... dh lame xwat aktiviti mcm tu... (^_^) dr shah alam mrayau la smpai kl................ smpai tol s.alam driver mntak sorang 20sen.. hahah! tong2 tol la wei.. dgn semangat kitorang pun memekak dlm keta dgn lagu dr fly.fm.. 1st plan ronda BB saje nk tengok manusia2 kt situ...... biase2 jek xde yg mnarik sbb bukn mlm mggu... xbest! 

so... ronda la lg ntah mane hala kitorang pegi... tup2! sesat kt dataran merdeka.......... rmai org.. byk keta.. ape lg kitorang pun lepak arr kt situ... sblum tu singgah 7E beli kuaci dgn air~ hahahahha!! wat kunyah2 kt dataran... time tu dh kul 4.15 pg... xleh blah kwn aku tnye "wei, dh kul brape arr skrg? hp kau kul brape?" hahahahhah! buta ke jam kt bangunan sultan abdul samad tu punye la besar xnmpk... jam kt hp jgk yg kau tnye... ape daaa~



gmbor kt ats ni time kitorang lepak kt dataran................. uhuhhuuhu! muka ceria bagai ye la smbil mkn kuaci... hahahahah! kitorang brlima... sorang lg xde dlm gmbor~ wanie, mas, mell, dayah dgn aku... hepi beb!

pastu dlm kul 4.45 kitorang chow dr dataran............... cari bnda mnarik.. nk tau??? hahahh! kitorang pegi usha makhluk ....dalam botol~ byk la jgk kitorang tengok.... kt BB brsepah... tp kitorang pling nk pegi usha sgt kt lorong hj taib.. ntah ape yg best pun xtau la~

tp....................... pusing punye pusing xjmpe! gune google map pun xjmpe jln... hahahahahh! truknye... last2 driver fedup truz la blik jek~ hehehhehehehheh.... penangan lorong hj taib.... nk sgt tengok mahluk ....dalam botol tp xjmpe jln yg benar.. 

sekian...................... skali lg driver mntak 20sen sorang utk byr tol~

Choww!!

Khamis, 14 April 2011

Si Senget...



Xyah komen................... Tengok je!

Choww!!

Ketenanganku................................. ♥

Bismillah......







Aku inginkn cinta yg mampu buat aku gembira.....

Bukan yang mampu membuat aku derita pada akhirnya......

Setia padaku... Hormat diriku.....

Aku akan setia padamu.... Hormat padamu....


Ya Allah..... Pertemukan aku dgn seseorang yang baik padaku...

Yang sayang diriku.... Hormat padaku....

Yang setia padaku.... Bukan mempermainkan hatiku...


Ya Allah.... Bantulah aku untuk melupakan 'derita' ku yang lama....




p/s: Kata-kata ni aku tulis mase aku clash dgn 1st kekaseh hatiku yg aku paling syg... A*Z*T~ Chenta aku dgn dia yg selama 3thun tu jd hancur mcm tu jek sbb dia play three wood at da back.. hahaha!! opss... tacing2~ (T___
T)

Choww!!

Mereka Pembakar Semangat Aku!!!

Bismillah.....................

Salam.. (Huii.. bile mane dtgnye kerendahan hati dlm entry ni.....)

Mak aii.... Apesal aku baek bebenor jek ekk?? bak kate org johor... ekk?? shhhhh... diam~

Mereka "PEMBAKAR SEMANGAT" aku.......!!! opsssss~ Apehal aku mcm org sdg mroyan ekk?? hahahahahhahahah!! (dtg dh giler aku pd pukul 1.51 pg 14hb 2011)

haaaa... yg  muka stok Sarjan Razak (A.Galak) dlm Darah Satria tu --->> Abah Aku (kiri pkai beret) !!!! Misai lentik wei.......
huhuhuh :P


Ni abah aku..... Kpl Abdul Razak b. Abu Talib~
Unit KPD (Kor Perkhidmatan Diraja)
status: pencen sudah ni bah...
I love u Abah!!!


Ni gambor abg aku................. Dia ni TA jek~ Tp tetap perwira kn? Tetap dlm barisan kn... Tetap mat terap kn? ahak ahak~
Abg aku ni la yg briya2 tarik aku suh join kompeni dia kt Kem Tebrau tu.... 14 KPD tu sbb katenye geng wati xckup~
Yo la... Adik mu ni dh pegi register dh... Dh settle dh... Tggal pnggil utk rekrut jek... (^_^)


Abg aku ni dh lame brkecimpung dlm dunia TA sejak dr dia kt IKM lg kire2 10thun lps~
Mmg semangat dia mau jd tentera xluntur wlaupun bukn anggota Tetap........ Aku respek dia!
I love u Abang!!


Ni plak Adik aku... Adik Bongsu aku~
Dia ni Pegawai Kadet UPNM... utk service TUDM~
Intake 2009.... so 2013 bru dia tauliah~ hahahahhaahh!! Janggut la kau duk dlm tu lame2.... Yg penting stiap kali hantar dia msuk kem... Aku la org paling gembira sbb dpt cuci mata~ (@_@)


Adik aku ni pd mulanya bukn minat sgt dunia tentera ni pun................................ tu pun lps dia rase gatal nk jd askar sbb dia  penah tarik diri dlm ujian kelayakan MTD/RMC lps PMR~ kes balas dendam arr ni wei..........
Minat tercetus balik bile mane dia trpilih kasih dpt pegi PLKN & dsbbkn xpuas 3bln yg dperuntukkn utk PLKN.. so dia pun apply UPNM sbg pilihan prtama dia dlm UPU.. xyah la tau brape result SPM dia tu~ hahahaha :P
Alhamdulillah... dia trpilih jgk ikut ujian kelayakan UPNM tu.. Lepas!! & sekarang dia kebanggaan family aku...
I love u Adik!!!!


Ni sape wei???
Haaaaaaaaaaaaaaaaaaa.................. Ni Kpl Muhamad Elias b. Ahmad a.k.a en.Askar Chenta Hati aku!!! (^_^)
Mls arr nk cite byk2 psl dia sbb aku dh byk wat post psl dia.... so pndai2 korang korek ek~


p/s: sila abaikn beret merun PARA tu yek.... dia bukn PARA tp perasan PARA~ hikhikhik :P
Dia seorang PARA-PARA SAKURA... hahahahahh!!
I love u Abg Askar Chenta Hati Aku!!!

Ni... Sape ekk??
huhuhuhu.... Ni abg PARA aka Ex-bfrenz aku~
Start dr dia ni la..... Kegilaan aku nk askar mnjadi2 balik~ Dia bukn la 1st cintan aku tp tangkap cintan jgk la skjap smpai raye puasa thun lps... xsmpai stengah tahun pun.. pastu lust cuntact.. hikhikhik :P
kwn K.I.M.I.A aku..... (^_^)

..... Ade lg sbnarnye trmasuk la kakak aku yg sulung mase dia join TA dulu kt maktab tp dsbbkn aku xde gmbor dia pkai bju no.5 so xyah arr park muka dia.. hahahahhaah!!! (hampeh punye adik weii xnk bg kakak dia glam......... :P) ckup la diorg je yg aku nk show ekk... heheheh (^_^) hensem2 jgk bah diorg ni~

Diorang ni la pembakar semangat aku untuk truskn cita2 aku yg trbantut utk beberapa tahun lps......... Hate it!! Xpe2........................ Tggu la aku dh rekrut nnti kn~ Aku tepek muka aku jek tau dlm blog aku ni! smpai muntah org lain tengok.... ADE AKU KESAH????

I also Can Do It.....!!


Chopp2!!! Korang pening x bace entry aku ni???? PENING??? Haaa... Bak kate abah aku arr~ Tu tandanya korang ade tanda2 PENINGKATAN... hahahahha!! (>.<)

Choww!!!

Abg 13 Melayu


Ni pehal plak aku park RAMD kt entry ni???

Nk dijadikn cite...................................... Saje jek! Hahhahahahhhahahahahahaha!! (^_^)v peace!!
Ni la unit laki aku wei..... RAMD~ Rejimen Askar Melayu Diraja & laki aku dr 13Melayu.. nape ade 13? sbb RAMD ade 25 grup RAMD.. Byk kn??? Sbb?? Ntah... aku lupe nk tnye laki aku... huhuhuh :P 

"Pantang Undur" cogan kata utk 13RAMD~

p/s: 13Melayu trletak kt Kem Pakit, Sri Aman... Sarawak!

Choww!!!

Kau Ade????


Apesal aku tampal unit KPD ni ekk??? hmmm..................................................... (pnjang benar hmm nye~)

Saje jek............... Ni la bakal unit aku ------>> 14 Kompeni Angkut AW 
Tau x unit ape ni?? Aku pun xtau.... hahahhhahahah!! Tggu arrr aku pegi rekrut nnti ek... pastu aku cite lebar smpai bosan~ Ahak ahak ahak :P

p/s: aku masih trtggu2 panggilan rekrut......................................!!! Ini adalah slh 1 platform aku utk KURUS~ gagagagaggagagagga (^_^)

Choww!!!

Rabu, 13 April 2011

Korean VS Japanese

Ehem.............. uhuk uhuk uhuk~

Dlm2 byk2 drama pnjang dr Korea dgn Jepun kn............................ Aku paling suke tengok 4 jenis drama ni jek~ (Ulang2 byk kali tengok pun aku xjemu.... huhuhuhuhu)

Yoo Hee The Witch
KOREA

Princess Hour
KOREA

Hana Yori Dango
JEPUN

Hanakimi Tachi E
JEPUN

Hikhikhikhik......

Choww!!

Laksa... Feveret ku!

Laksa Penang

Aku suke gilerr mkn Laksa Penang
Xtau la nape... Pantang nmpk mane2 tmpat yg jual laksa penang msti aku nk try...
Aku rase kuahnye.. Kalau best mmg aku cop org yg wat laksa tu "TERBAEK!!"
Mybe dr kecik aku dh diajar mkn laksa... Mak aku suke wat laksa bile ade ari2 special.. mcm Raye Haji, besday sape2 ke @ klau tetibe tringin nk mkn.......
Tp bg aku la................ My mom's Laksa Penang was da BEST!!!!

Yg bestnyerrrrrrrrrrrrrr..... Insya-Allah, en.askar aku pun mmg org penang so senang hati la aku bile blik penang nnti.. leh cari Laksa!! Dia pun "hantu laksa" jgk... whoaaa~
Tp aku kene la pndai msk laksa jgk beb.... Malu aku pndai mkn tp xpndai msk.. hahahahhah!!

Ehem.... bile aku wat entry ni aku jd lapar! 
arghhhhhhhh!! gangguan je la............. nk Laksa Penang skrg~

p/s: sbnrnye aku ni hantu segala yg namenye LAKSA.. xkire laksa ape pun~ Laksa penang ke.. Laksa Sarawak ke.... Laksa Johor ke... Laksam ke... huhuhuhuhuhu!! nyum3.. :P

Choww!!

Mana satu???

Kaki Shopping


Tulen vs Tiruan

Yang mana perlu kamu pilih? 
Tulen atau tiruan?
Memang tidak wajar jika kamu membeli barangan tiruan kerana ini bermakna kamu telah menggalakkan pencurian idea dan hak intelek para pencipta dan pereka. Dilema akan melanda kamu apabila perbezaan barangan tulen dan tiruan tidak jauh bezanya.
Jika kamu rasakan kamu harus membazirkan duit yang banyak untuk seutas jam tangan, sehelai seluar, baju serta tas tangan, barangkali kamu pasti akan membeli barang tiruan kerana kamu mampu bergaya dengan barangan berjenama.

Mahal vs Murah

Tidak semua yang mahal itu cantik dan tidak semua yang murah itu buruk.
Tidak semua barangan mahal itu tahan lama dan tidak semua barangan murah itu cepat rosak.
Adakalanya barangan yang murah jauh lebih cantik dan tahan lama berbanding barangan mahal. 
Tengok pula si pemakai. Jika si pemakainya pandai bergaya, barang murah pun jadi mahal. 
Jadi tidak perlulah kamu membazir semata-mata kerana jenamanya.

Berjenama vs Tidak Berjenama

Prinsip yang sama juga boleh kamu guna pakai untuk membeli barangan berjenama. 
Bukan semua barangan jenama cantik. 
Kadangkala jenamanya sahaja yang gah tetapi ukiran  serta rekaannya 'hampeh'. Jadi jangan jadi mangsa barangan berjenama.
Lihat dahulu, adakah kamu mampu dan ia sesuai untuk kamu.

Trendy vs Klasik

Sesetengah gaya tidak akan lapuk ditelan zaman.
Walaupun sudah keluar berpuluh-puluh tahun misalnya, ia masih mampu menawan hati pembeli dan ia masih kelihatan classy apabila dikenakan. Jadi jangan terpedaya dengan bayangan trend semasa kerana bukan semua yang dikatakan trendy cantik dan hebat. Barangan klasik juga masih mampu digayakan.

Kesesuaian vs Kaki Fesyen

Kalau dah rasa tak sesuai untuk mengenakan fesyen terkini, tak payahlah memaksa tubuhmu untuk menggayakannya. Nanti sakit mata masyarakat memandangmu. Biarlah stail yang kamu kenakan sesuai dengan imej dan penampilan kamu.


Credit: Remaja; 15 Jan 2008

Choww!!

Mahu jimat membeli makanan??

nasi campur mmg feveret rakyar Malaysia kn?


Kurangkan jumlah makanan

Pastikan ketika membeli makanan kamu tidak 'lapar mata' iaitu perasaan untuk merasa semua makanan. Ia boleh menggalakkan kamu daripada membeli makanan yang tidak perlu.

Membezakan antara keperluan & keinginan

Ketika melihat makanan-makanan yang sedap, kamu perlu tanya pada diri sendiri sama ada betul-betul ingin memakannya ataupun tidak. Beli makanan secara sederhana sahaja dan jangan membazir. Ambil satu atau dua lauk jika kamu ingin DIET.

Membuat sendiri makanan

Lebih baik jika kamu membawa minuman sendiri dari rumah jika mahu makan di luar kerana ia pastinya lebih jimat dan mudah. bayangkan sehari kita membelanjakan RM2 hingga RM5 untuk minuman sahaja dan jika didarabkan dengan 30 hari, pasti jumlahnya agak besar. Pastikan ketika membeli makanan kamu tidak 'lapar mata' iaitu perasaan untuk merasa semua makanan. Ia boleh menggalakkan kamu daripada membeli makanan yang tidak diperlukan.


Credit: Remaja; 15 Jan 2008


Choww!!

Saya Nak Keychain dari Pee Dee



Hokeh!! dh try dh.............. yeay!!
Dlm2 xphm mcmane nk join contest ni akhirnye jd jgk... huhhuhhuhuh (^_^)



Sape aku nk tag????



TQ 2 Jijah..... hehehehehe (^_^)
1st time ni try contest kt blog.. huhuhuhuhuhuhuhuhuhuh~

Choww!!

Pahlawanku~

Pahlawanku

Pergilah berjuang untuk bangsa
Jangan ragu
Namamu tetap dipuja

Biar mati
Sebagai pahlawan yang sejati
Jangan undur
Jasamu kelak bertabur

Selamat kau pergi
Selamat kembali
Dengan hati suci
Dan tak takut mati

Pahlawanku
Menuju ruang ke medan perang
Jangan takut
Sebagai askar berjuang

~Awk pahlawan kite.... Kite sayang awk~

p/s: Lagu ini hasil terbaek dr Yusoff B... Nyanyian asal: Sanisah Huri tp aku suke Siti Nurhaliza yg nyanyi~ Best!!!

Choww!!

Perkara Yg Lelaki Perlu Tahu Tentang Perempuan & Juga Perempuan Perlu Tahu Tentang Lelaki


Lelaki perlu tahu yang perempuan:
  1. Sensitif : Bukan bermaksud suka merajuk, tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian.
  2. Cerewet : Bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala, kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala.
  3. Halus : Ibarat sehelai sutera, cantik, mulus, lembut dan mudah tercarik dan koyak. Walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab sesalahan, biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM.
  4. Ikhlas : Ikhlas seorang wanita tak perlu diragui.
  5. Korban : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi, termasuk ibu bapa, anak-anak dan suami. WANITA amat tabah.
  6. Prihatin : Sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam.
  7. Manja : Walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari, naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA. Suka bermanja bukan hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesama kaum.
  8. Ego : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai.
  9. Cinta : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus.
  10. Seks : SEKs bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan satu akal. NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja. LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan satu nafsu. Fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukanmenghanyutkann ya.
“Peranan LELAKI dalam kehidupan WANITA adalah sebagai pelindung dan bukan sebagai pemusnah. WANITA diciptakan oleh ALLAH swt dari tulang rusuk kiri dan untuk dipeluk dan dimanja, bukan untuk dikasari. Maka lelaki haruslah memahami HATI dan PERASAAN WANITA”

Perempuan juga perlu tahu yang lelaki:
  1. Lelaki juga boleh menjadi seseorang yang begitu sensitif dan mengambil berat (prihatin).
  2. Jika seseorang lelaki meminati wanita, wanita itu tak semestinya cantik. Cukup dengan budi bahasa dan kesopanan yang tinggi. Malah lelaki boleh menyukai wanita yang mempunyai banyak persamaan dengannya samada dari segi pemikiran atau minat. Oleh itu, banyak yang boleh dibualkan atau dikongsi bersama.
  3. Kebanyakan masa, lelaki sebenarnya tidak mengetahui perasaan sebenar yang dirasakan oleh seorang wanita.
  4. Lelaki boleh menerima penolakan dengan baik.
  5. Lelaki cuba menonjolkan sikap kelakiannya untuk menambat hati wanita…
  6. Lelaki memang dilahirkan dgn perasaan yg kuat terhadap wanita..sebab itu mereka suka melihat wanita, menjeling wanita dan menonton Baywatch! Atau mencuci mata di tepi pantai atau swimming pool.
  7. Kebanyakan lelaki resah bila berhadapan dengan situasi ingin mengajak wanita keluar kali pertama!
  8. Lelaki cuba meniru gaya selebriti atau berlagak macho hanya kerana ingin memikat hati wanita.
  9. Bila lelaki cakap..”Emm. tengoklah dulu”..itu seringkali bermaksud dia berkata tidak atau kurang setuju.
  10. Bila lelaki cakap direct to the point dalam sesuatu hal, dia sebenarnya ingin bersikap jujur dan berterus-terang dan mengharapkan wanita memahami maksudnya.
  11. Kebanyakan lelaki yang nampak ‘desperate’, datang dari sekolah all boys! (Macam aku kot)
  12. Adalah biasa lelaki cemburu terutamanya apabila perempuan asyik menyebut nama lelaki lain.
  13. Lelaki tak boleh belajar kesemuanya pasal perempuan dari library atau buku semata2. Oleh itu mereka selalu keliru dengan sikap perempuan..dan tak faham kenapa perempuan bersikap begitu begini…
  14. Kadang2 lelaki perlu mengetahui lebih mendalam tentang bagaimana berhadapan dengan perempuan supaya hubungan dapat berjalan dengan lebih baik.
  15. Betapa hebatnya lelaki itu bersikap romeo dan ‘flirting’ dengan ramai wanita..dia tetap hanya ada seorang teman wanita yang istimewa…yang lain hanya kawan..:)
  16. Bila lelaki tertengok dada wanita dan wanita itu menyedari…maafkan saja. Kebanyakan lelaki tak sengaja….Mereka merasakan kejadian wanita itu begitu indah!
  17. Bila sesuatu hubungan putus di tengah jalan, lelaki juga rasa bersedih..cuma dia tak menunjukkannya kesedihannya di depan orang.
  18. Bila seorang perempuan meminati seorang lelaki, perempuan itu patut bagi hint! Mana tau lelaki itu juga menaruh minat. Senang usahanya nanti…
  19. Adalah memalukan bagi lelaki jika tak berupaya menolong wanita.
  20. Kebanyakan lelaki cukup lemah dgn air mata perempuan. Mereka lebih tewas sekiranya air mata itu mengalir dari perempuan yg dikasihi. Sebab itu dikatakan air mata senjata perempuan.
Lelaki bukanlah sempurna 100%, walau bagaimanapun rupanya atau pandangan luarannya. Jadi, perempuan janganlah mengharapkan semua yang hebat dari lelaki! Mereka juga normal dan mempunyai kelemahan!


Choww!!

Tanda Perasaan Wanita Terhadap Lelaki.. (-_^)

1. Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih,tetapi dia tidak menitiskan airmata,itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan kamu selepas kamu menyakiti hatinya,lebih baik kamu beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang(sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya seorang wanita jatuh cinta dengan sorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya,dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tau macam mana nak menerima pujian.

7. Jika kamu tidak suka dengan gadis yang sukakan kamu separuh mati,tolak cintanya dengan lembut,jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tak akan tahu bila dia dah buat keputusan,dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri darimu selepas kamu tolak cintanya,biarkan dia untuk seketika.Sekiranya kamu masih ingin menganggap dia sorang kawan,cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa.Muzik,puisi,lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni lansung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif,misalnya menghubunginya melalui telefon,si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan,dia akan menjerit kesukaan dan ! tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita.Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai sorang wanita,cubalah mulakan dengan persahabatan.Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika seorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali kamu ajak keluar,tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat denganmu.

16. Tetapi jika dalam masa yang sama dia menghubungimu atau menunggu panggilan darimu,teruskan usahamu untuk memikatnya.

17. Jangan sesekali mengagak apa yang dirasakannya.Tanya dia sendiri!!

18. Selepas seorang gadis jatuh cinta,dia akan sering tertanya-tanya kenapalah aku tak jumpa lelaki ini lebih awal.

19. Kalau kamu masih tercari-cari cara yang paling romantik untuk memikat hati seorang gadis,cubalah rajin-rajinkan tangan menyelak buku-buku cinta.

20. Bila setiap kali gambar kelas keluar, benda pertama yang dicari oleh wanita ialah siapa yang berdiri di sebelah buah hatinya,kemudian barulah dirinya sendiri.

21. Bekas teman lelaki akan sentiasa ada di fikirannya tetapi lelaki yang dicintainya sekarang akan berada di tempat teristimewa iaitu di hatinya!!

22. Satu ucapan 'Hi' sahaja sudah cukup menceriakan harinya.

23. Teman baiknya saja yang tahu apa yang sedang dia rasa dan lalui.

24. Wanita paling benci lelaki yang berbaik-baik dengan mereka semata-mata nak tackle kawan mereka yang paling cantik.

25. Cinta bermaksud kesetiaan, ambil berat, jujur dan kebahagiaan tanpa sebarang kompromi.

26. Semua wanita mahukan sorang lelaki yang cintakan mereka sepenuh hati..

27. Senjata wanita adalah airmata!!

28. Wanita suka jika sesekali orang yang disayanginya mengadakan surprise buatnya(hadiah,bunga atau sekadar kad ucapan romantis).Mereka akan rasa terharu dan merasakan bahawa dirinya dicintai setulus hati.Dengan i! ni dia tak akan ragu-ragu terhadapmu.

29. Wanita mudah jatuh hati pada lelaki yang ambil berat tentang mereka dan baik terhadapnya.So,kalau nak memikat wanita pandai-pandailah...

30. Sebenarnya mudah mengambil hati wanita kerana apa yang dia mahu hanyalah perasaan dicintai dan disayangi sepenuh jiwa. 







Choww!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...